Vælg en side

Boller i karry er den super klassiske danske ret, som er blevet spist af tusinder danske børn og voksne gennem tiderne. Boller i karry må være et af de første  bud på en dansk ret, som brugte østens fantastiske krydderier.

Jeg kender ikke mange børn og voksne, som ikke elsker boller i karry – det smager da også fantastisk – og har man lidt overskud er det nemt at slå to fluer med et smæk og lave dobbelt portion fars, så der også er til en omgang frikadeller.

Denne opskrift på boller i karry er klassisk med en opbagt sauce, men vil man gerne undgå mel i saucen, kan den “jævnes” ved at udkerne og skrælle en cougette, som hakkes groft og steges smørret sammen med karryen. I stedet for mel, så hæld lidt kogevand på og lad den koge ud. Fortsæt herefter saucen som i opskriften og slut af med at blende saucen, inden kødbollerne lægges i.

Boller i karry med friske ærteskud

4 personer

INGREDIENSER

Kødboller
400-500 g. hakket svinekød med 3-7% fedt
1 løg
2 spsk. havregryn
1 æg
Ca. 1 dl. mælk – hæld ½ dl. i ad gangen
1-2 spsk. mel
Salt & friskkværnet peber

Ris
240 g. ris
5 dl. vand
1 tsk. salt

Sauce
2-3 spsk. karry
25 g. smør
1 spsk. mel med top
Kogevand fra kødbollerne
Evt. vand
1 dl. piskefløde
½ dl. creme fraiche
Æblecidereddike
Evt. grønsagsbouillon
Salt & friskkværnet peber

Pynt
Friske ærteskud

FREMGANGSMÅDE

Kom det hakkede svinekød i en skål og masser det ensartet. Hvis du bruger gaspakket kød, skal det masseres godt, for at bryde ”trevlerne”.

Hak. løget groft og kom det i en minihakker sammen med ægget. Kør til løget er helt fint hakket. Kom æg og løg op til farsen sammen med havregryn, salt & friskkværnet peber og rør rundt. Vurder om farsen er for tynd og tilsæt evt. den sidste ½ dl. mælk. Rør farsen sej i et par minutter og vurder om der overhovedet er behov for at tilsætte mel. Kan den formes til kødboller uden at “løbe”, så undlad melet. Er der derimod behov for melet, så tilsæt først 1 spsk. mel og rør rundt. Se om farsen bliver fast nok til at forme – hvis ikke så tilsæt 1 spsk. mere.

Sæt farsen på køl i 15-30 min., og lad den sætte sig.

Varm en gryde med 1 liter vand op til kogepunktet. Når vandet koger, formes kødboller i en passende størrelse og koges i vandet – det skal ikke buldre, men simre. Der skal nok koges kødboller ad to-tre gange, da de ikke alle kan være i gryden på samme tid.

Når kødbollerne flyder ovenpå, så lad dem blive i gryden et par minutter, for at sikre at de er nok og fisk dem så op i en skål.

Kog en gryde vand med 5 dl. vand og kom lidt salt i. Når vandet koger, tilsættes risene og låg lægges på. Blusset skrues ned til lav varme, så det kun lige simrer. Kog risene i 12 min. og tjek om de har suget alt vandet. Har de så sluk og lad gryden hvile – har de ikke, så giv den et par minutter mere og sluk herefter.

Si kogevandet fra kødbollerne og gem det.

Varm en tykbundet gryde op og rist karryen af i den tørre gryde. Når det begynder at dufte skønt af karry, så tilsæt smørret rør godt rundt. Pas på det ikke brænder på. Tilsæt ca. ½ dl. ad kogevandet fra kødbollerne og rør det ensartet i gryden. Tilsæt så 1 spsk. mel med top og pisk klumperne ud. Tilsæt herefter 2 dl. kogevand og rør til saucen tykner. Fortsæt med at tilsætte kogevand 2 dl. ad gangen, til der ikke er mere, eller til saucen har en passende konsistens. Løber du tør for kogevand, tilsættes “rent” vand i stedet.

Når saucen har en passende konsistens, tilsættes 1 dl. piskefløde og saucen koges op.

Kom creme fraiche i en lille skål og rør et par skefulde sauce ud heri, til det er glat i konsistensen. Rør creme fraichen i saucen og skru ned på laveste blus.

Smag saucen til med æbleeddike, salt & friskkværnet peber og evt. grønsagsbouillon og kom kødbollerne i saucen. Sørg for at de er vendt godt i saucen og lad den stå ved lav varme, til risene er klar.

Anret retten i dybe tallerkener med en skefuld ris og tre kødboller med sauce pr. person.

Pynt af med friske ærteskud.

Velbekomme.