Vælg en side

Fastelavn står for døren og hvad er bedre end lækre hjemmebagte fastelavnsboller?

Jeg er vild med disse fastelavnsboller, fordi der er masser af fyld i. Jeg er slet ikke til bagerens kedelige varianter, da jeg altid bliver skuffet over manglende fyld. Derfor er der i disse fastelavnsboller ikke sparet på det gode inden i.

Grundopskriften er en gammel opskrift fra Claus Meyer, som ikke længere er tilgængelig på nettet. Det synes jeg er virkelig ærgerligt og af frygt for at mit eget papireksemplar bliver væk, så deler jeg nu opskriften med jer andre.

Skynd dig at prøve dem, så du kan nå et par plader mere, inden fastelavn er ovre for i år.

Fastelavnsboller med creme og remonce

INGREDIENSER

12 stk.

Dej

250 g. hvedemel, måske lidt mere
75 g. koldt smør
25 g. gær
1 dl. mælk
1 æg
Lidt salt
15 g. Sukker

Creme

1 vaniljestang
1 æg
15 g. sukker
2 spsk. majsstivelse
2½ dl. mælk
75 g. mandler

Remonce

100 g. sukker
100 g. marcipan
100 g. smør

Pynt

48 chokoladeknapper

FREMGANGSMÅDE

Lun mælken til 40 grader i en lille kasserolle. Smuldr gæren ud i mælken og tilsæt sukker, salt og æg. Rør det godt sammen.

Skær smørret ud i små tern og kom melet i en røreskål. Nuldr smørternene ud i melet og rør mælkeblandingen ud i melblandingen. Ælt dejen sammen og tilsæt evt. lidt mere mel, en lille håndfuld ad gangen, til du har en æltbar dej. Den må ikke blive for tør, så det er vigtigt at der ikke tilsættes mere mel end højest nødvendigt. Klap lidt mel på hænderne, hvis dejen klistrer og ælt videre. Det er bedre end at tilsætte en hel håndfuld mel af gangen.

Når dejen er æltet lækker og smidig, sættes den til hævning et lunt sted, med et fugtigt klæde over.

Imens dejen hæver laves cremen og remoncen.

Til vaniljecremen blandes æg, sukker og maizena sammen i en skål. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom vaniljekornene i æggeblandingen og gem den tomme stang til f.eks. hjemmelavet vaniljesukker. Pisk æggeblandingen jævnt sammen.
Kom mælken i en lille kasserolle og varm den op til lige under kogepunktet. Tag et par spsk. mælk og pisk dem i æggeblandingen. Pisk herefter æggeblandingen over i den varme mælk, under konstant omrøring og pisk videre til cremen tykner. Der skal stadig være varme på kogepladen og det er vigtigt at der hele tiden piskes i gryden, ellers ender det med at cremen koagulerer og bliver til røræg.
Når cremen er tyknet tages gryden fra varmen og der piskes roligt videre et par minutter.
Hak mandlerne mellemfint og rør dem i cremen.
Kasserollen med cremen sættes herefter til afkøling i et koldt vandbad. Dæk den med husholdningsfilm, så den ikke trækker skind.

Remoncen tilberedes ved at mose marcipan, sukker og smør sammen til en ensartet masse.

Når dejen er hævet, rulles den ud i en aflang plade på ca. ½ cm. tykkelse. Det kan være svært at få den til at være lige og rektangulær, men træk den så pænt i facon som du kan og fold den evt. ved at folde 1/3 af dejen ind over sig selv og derefter den anden 1/3 ovenpå. Rul den ud i en aflang plade påny. Foldningen gør det for det første lettere at rulle dejen ud i et rektangel og for det andet så kan det hjælpe på luftigheden af fastelavnsbollerne, at dejen lige er foldet lidt.

Når dejen er rullet ud, deles den én gang på langs og herefter seks gange på den korte led, så du nu har 12 kvadratiske dejstykker.

Fordel cremen på midten af de 12 dejstykker og fordel herefter ud remoncen ovenpå cremen.

Hav to bageplader beklædt med bagepapir klar og tag det første dejstykke op i hånden og pensl kanten hele vejen rundt med lidt kold vand. Fold  og luk dejstykket sammen om fyldet og sørg for at alle huller er lukket.Form dejstykket til en bolle og fold kanterne ind under bollen. Læg den på bagepapiret med lukningen nedad. Fortsæt med de øvrige 11 dejstykker. De skal fordeles med 6 fastelavnsboller på hver plade.

Sæt bollerne til efterhævning et lunt sted i en times tid, med et fugtigt klæde over.

Tænd ovnen på 200 grader over-/undervarme.

Efter hævning pensles fastelavnsbollerne med en smule vand og bages i den forvarmede ovn ca. 15 min.

Så snart fastelavnsbollerne kommer ud af ovnen, lægges 4 chokoladeknapper på toppen af hver fastelavnsbolle. Lad chokoladeknapperne smelte et par minutter og pensl dem pænt ud på toppen.

Lad fastelavnsbollerne køle lidt af og server med en god kop kaffe.

De kan sagtens gemmes et par dage, men de er bedst hvis de serveres lune.