Vælg en side

Polpette in salsa di pomodoro er det italienske navn for disse skønne kødboller i tomatsauce. Det er en underskøn ret, som simpelthen er en af mine livretter – jeg har endnu ikke mødt nogen som ikke er vild med den.

Italienske kødboller i tomatsauce er en klassisk italiensk ret med masser af dybde og lækker smag af kalvekød, tomater, parmesan, cougetter, friske krydderurter m.m.

Er man til lidt “bid” gør en smule cayennepeber ikke retten fortræd, men vurder lige hvem der skal spise den først. Mine egne unger deler ikke samme begejstring for stærk mad, som jeg – endnu…

Jeg laver altid en dobbelt portion kødboller til fryseren – så er der mad på under 30 min. hvis det kun er tomatsauce og pasta der skal tilberedes.

Mine italienske kødboller i tomatsauce egner sig også fortrinligt til kostomlægninger som LCHF, Keto, Palæo m.m., hvor stivelse er i fokus, da stivelsen helt kan undlades – læs med i afsnittet lidt længere nede.

I opskriften bruger jeg havregryn i stedet for hvedemel. Det gør jeg af flere årsager.

Havregryn for at undgå gluten, hvor jeg kan og for at tilføre kødbollerne lidt tekstur og for at “strække” farsen lidt, som de gjorde i efterkrigstiden – og sidst men ikke mindst, så kan jeg give mig selv en lille præmie for at bidrage til mindre Co2 udledning ved at spare på kødet.

Men altså, hvis du ønsker at undlade stivelse i kødbollerne, så lad være med at tilsætte havregrynene. Du skal bare røre farsen lidt længere, så den bliver ordentlig “lang”. Det er når den begynder at klistre og være sammenhængende. Det er proteinerne i kødet som kommer frem, når du rører og den stivelse kan fint få farsen til at hænge sammen, uden brug af mel, gryn m.m.

Generelt tilsætter jeg aldrig mel, gryn m.m. for at få farsen til at hænge sammen, men som beskrevet ovenfor, af alle mulige andre grunde.

Inden du starter, skal du bestemme dig for, hvad du vil have som tilbehør. Er du til hjemmelavet frisk pasta, så skal den dej lige æltes og lægges til hvile, inden du starter på denne opskrift –  men naturligvis smager kødbollerne og tomatsaucen lige godt – om du selv laver pasta eller koger en pakke god tørret pasta.

Alternativt kan du vælge cougetti, hvis du gerne vil være i den “stivelsesfrie” zone – det valgte jeg at gøre, denne gang.

Gør som du føler for – rigtig god fornøjelse.

Italienske kødboller i tomatsauce

4 pers.          45 min.

 

Ingredienser

Kødboller

400 g. hakket kalvekød, gerne max. 5% fedt
30 g. italiensk salami, f.eks. napoli
30 g. pinjekerner
1 æg
Skal af én citron
2 spsk. havregryn
1 dl. sødmælk
4 stængler frisk oregano
2 spsk. revet parmesan
Salt & friskkværnet peber

Tomatsauce

6 spsk. olivenolie
2 skalotteløg
2 fed hvidløg
32 cherrytomater, 16 cocktailtomater eller to dåser hakkede tomater
4 stængler frisk timian
1 courgette
1 tsk. paprika
2 tsk. rørsukker
2 spsk. tomatpuré
1 dl. piskefløde
Evt. 1 dl. vand
Salt & friskkværnet peber

Tilbehør

Hjemmelavet tagliatelle af 2 æg eller cougetti af ½ cougette pr. person
Olivenolie, hvis du vil have cougetti
Parmesan – husk den ægte Parmagiano Reggiano

Fremgangsmåde

Start med at tænde ovnen på 200 grader over-/undervarme.

Kødboller

Til kødbollerne, hakkes salamien rimelig fint og pinjekernerne ristes af på en tør pande, til de tager en lille smule farve. Bladene nippes af oreganostilkene og alle tre ingredienser blandes med det hakkede kød og de øvrige ingredienser til farsen. Rør farsen sej et par minutter og form 20 runde kødboller, som lægges på en bageplade, beklædt med bagepapir. 

Når ovnen er varm, sættes pladen i midten af ovnen i ca. 20 min. eller til kødbollerne er faste og gennemstegte.

Tomatsauce

Hak hvidløg og skalotteløg meget fint, skær tomaterne i kvarte, hvis du bruger friske tomater og nips bladene af timiankvistene.

Find en tykbundet gryde frem og varm den godt op. Kom olivenolien i, lad den blive varm og tilsæt herefter de hakkede hvidløg og skalotteløg. Svits dem et par minutter og tilsæt herefter tomaterne og timianbladene. 

Skru ned på middel varme og lad gryden stå og hygge sig, imens du klargør resten.

Del cougetten på langs, befri den for kerner. Skær den i 1*1 cm. stykker og kom dem i gryden sammen med paprika, sukker, tomatpuré og fløde.

Vend det godt sammen og lad herefter saucen simre under låg i ca. 10 min. til kødboller er færdige i ovnen. Vurder inden kødbollerne kommes i, om saucen er for tyk – synes du det, så tilsæt op til 1 dl. vand og kog saucen op igen.

Smag saucen til med salt og friskkværnet peber og kom 3-4 kødboller pr. person i saucen. Vend forsigtigt rundt og vupti – så er retten klar til servering og kan holde sig varm i gryden under låg, til du har tilbehøret klar.

Tilbehør

Er det frisk pasta du skal have til, så er det nu at den skal rulles og koges. Følg opskriften her, ligesom du har gjort hidtil. Anret den kogte pasta i dybe tallerkener og hæld kødboller i tomatsauce over.

Vil du derimod have cougetti til, så deler du cougetterne på langs og skraber kernerne ud. Riv dem i tynde strimler på et mandolinjern og vend dem i en smule olivenolie. Anret dem herefter på tallerkener og hæld kødboller i tomatsauce over, når den er færdig.

Slut af med et drys friskrevet parmesan.