Vælg en side

Butterdej er prikken over iét i mange opskrifter. Det smager himmelsk, især hvis det som her er lavet med smør…. Som eks. kan nævnes Beef Wellington, hjemmelavede tarteletter, butterdejssnegle m.m.

Butterdej er normalt foldet i 144 lag og består udelukkende af smør, mel, vand og lidt salt. Denne er en lidt nemmere udgave og består “kun” af 81 lag, men jeg vil sige at 81 lag er fint til mig, i en hurtig vending.

Butterdej er noget de fleste køber, fordi det er nemt – og det er jo rigtigt nok. Men når det er sagt, så har jeg aldrig smagt købebutterdej, som smager særlig godt. Derfor begyndte jeg at lave min egen og det er faktisk slet ikke så svært. Selvfølgelig er alt en prioriteringssag, men jeg har valgt at prioritere dette. Prøv om du også vil….

Nem butterdej

1 portion

INGREDIENSER

250 g. hvedemel
250 g. koldt smør
¾ dl. vand
Lidt salt
Mel til rulning

FREMGANGSMÅDE

Kom de 250 g. mel ud på bordet og skær smørret i små stumper. Det skal gå lidt stærkt, da smørret ikke må smelte, så ikke noget med at stå og varme det unødigt op. Nuldr hurtigt mel og smør sammen og kom lidt salt ved. Lav et bjerg af dejen og lav en lille fordybning i midten. Hæld ¼ dl. vand i fordybningen og arbejd den ind i dejen. Tilsæt yderligere ¼ dl. vand og arbejd også denne ind i dejen og herefter den sidste ¼ dl. vand på samme måde. Det er noget værre fedtværk, men så snart dejen er samlet bliver det nemmere.

Skrab dine hænder rene for dej og klap lidt rent mel på dem. Saml dejen og flad den ud i et kvadrat. Læg den på et stykke husholdningsfilm og pak den pænt ind. Ret formen til, så kvadratet er pænt og lige (det gør det nemmere at få form på dejen når den skal rulles). Læg dejen på køl i min. en time, så den bliver helt stiv og gennemkold..

Tag dejen ud. Drys godt med mel på bordet og pak dejen ud af husholdningsfilmen. Læg dejen midt på melet. Rul nu ud i et rektangel på ca. 20×30 cm. Kom en smule vand på 2/3 af dejen på langs. Fold herefter først den 1/3 som ikke er penslet med vand ind over midten. Fold herefter den anden 1/3 som er pensler med vand ind over midten. Nu har du tre lag.

Det er rulningen, som er den svære del ved butterdej. Rulningen skal være kontant og hurtig. Der skal lægges et præcist tryk under hele rulningen, så dejens tykkelse bliver jævn. Pas på ikke at rulle ud over kanterne, så de bliver flade. Det kræver øvelse, men er slet ikke så svært når den først sidder der.

Rul ud i 20×30 cm. igen og lav samme proces igen. Nu har du 9 lag.

Gør dette endnu engang. Nu har du 27 lag.

Gør det en sidste gang. Nu har du 81 lag.

Nu skal dejen rulles tyndt ud i et rektangel på ca. 30×50 cm. og er klar til brug. Denne opskrift passer, så du kan bruge den ene halvdel til opskriften Beef Wellington som vildt med tilbehør. Den resterende halvdel kan fryses ned. Jeg plejer at drysse den let med mel og folde den sammen. Jeg kommer den i en frysepose, som jeg suger luften ud af og lægger den vandret i fryseren. Den kan holde sig en måneds tid.