Vælg en side

Lækre smørbagte kammerjunkere med vanilje og citronskal – der findes intet bedre til en tallerken koldskål. Disse kammerjunkere er virkelig lækre og sprøde. De har den skønne smag af smør, som jeg elsker ved det søde bagværk og vanilje og citronskal supplerer hinanden på smukkeste vis.

Opskriften stammer oprindeligt fra Claus Meyers bagebog Meyers Bageri, hvilket i øvrigt er en fantastisk bog med mange lækre opskrifter. Jeg har modificeret lidt på sukkereret og fremgangsmåden, så opskriften er blevet som jeg bedst kan lide mine kammerjunkere.

I dag havde jeg kun 300 g. hvedemel i skabet (jo jo, jeg havde Emmer, Spelt, Øland og alt muligt andet) og så stod jeg og kløede mig lidt i nakken og fik øje på en pose boghvedemel. Det prøvede jeg at komme 200 g. i af og det lykkedes rigtig godt. Det gav en sprødere kammerjunker med smag af boghvede, som jeg personligt godt kan lide til afveksling, men der er bestemt ikke noget galt med den originale opskrift med “rent” hvedemel. Jeg tænker også at rismel kan bruges med samme effekt på sprødheden, som boghvedemelet leverede.

Kammerjunkere med vanilje og citronskal

INGREDIENSER

250 g. smør
150 g. sukker
½ vaniljestang
500 g. mel
1 spsk. bagepulver
1 æg
1 dl. sødmælk
Revet skal af ½ citron

FREMGANGSMÅDE

Tænd ovnen på 180-190 grader varmluft – gerne med over-/undervarme samtidig.

Skær smørret i mindre tern og kom smør og sukker i en røremaskine og rør det luftigt (eller rør det i hånden). Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud (gem den tomme stang i et lufttæt glas, til en gang vaniljesukker) og kom dem i røreskålen sammen med melet og bagepulveret. Rør eller nuldr smør og mel sammen og kom herefter de øvrige ingredienser i.

Vend hurtigt dejen sammen uden at ælte for meget (for meget æltning vil gøre dejen elastisk og det er ikke meningen). Del dejen i fire klumper og kom en håndfuld mel på bordet. Rul de fire klumper i lange pølser på 2 cm. i diameter.

Find en bageplade frem og 3 stk. bagepapir.

Skær pølserne i 1 cm. skiver og læg dem på bagepapirarkene med lidt mellemrum. Tryk skiverne let flade til en højde på ½ cm. og sørg for at der stadig er lidt luft imellem dem.

Sæt kammerjunkerne i ovnen – én plade ad gangen og bag 10-15 min. eller til kammerjunkerne er gyldne og sprødt. Tag dem ud når de er smukke – de virker bløde lige når de kommer ud af ovnen, men de bliver sprøde når de køler.

Bag de to andre plader på samme vis og gem de afkølede kammerjunkere i lufttætte glas.

Tag dem frem når sommervejret påkalder sig en tallerkenfuld koldskål eller brug dem som småkager eller hapsere til ungerne.