Vælg en side

Denne dessert Galaktoboureko – Semuljekage med filodej, blev jeg vældig overrasket over. Den smager simpelthen af bagt risengrød i sprød indpakning. Mums det er lækkert.

Galaktoboureko – Semuljekage med filodej lyder måske en smule sød pga. siruppen, men cremen er til gengæld ikke specielt sød, så jeg synes at den et rigtig godt afbalanceret. Jeg håber at du kan lide den.

Galaktoboureko – Semiljekage med filodej

INGREDIENSER

Sirup

125 g. sukker
0,75 dl. vand
1 kanelstang
3 skiver appelsinskal (ikke det hvide)
1 tsk. citronsaft

Creme

2 æg
100 g. sukker
½ vaniljestang
5 dl. sødmælk
50 g. semuljegryn/groft durummel

Bund og låg
5 ark filodej
100 g. smør

FREMGANGSMÅDE

Start med at lave siruppen ved at blande sukker, vand, kanelstang, appelsinskal og citronsaft og kog det op til sukkeret er smeltet. Sluk for varmen og lad siruppen køle helt ned. Siruppen skal hældes over kagen efter bagning.

Tænd ovnen på 180 grader over-/undervarme.

Pisk æg og sukker lyst og skummende i en gryde. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom vaniljekornene i æggemassen og tilsæt de 5 dl. sødmælk. Pisk godt sammen og pisk durummelet i lidt ad gangen. Sæt gryden på varmen og varm igennem til cremen er tyknet og bliver ret stiv. Tag af varmen og dæk den over, så cremen ikke trækker skind.

Smelt smørret i en gryde ved lav varme.

Pak filodejen ud og tag 5 ark fra. Filodej findes i forskellige størrelser. Arkene skal være ca. 20×25 cm. Nogle ark er 40×50 cm. – dem skal du dele, så de bliver 20×25 cm. Hvis der er flere ark i pakken, så skynd dig at pakke dem ind igen og kom dem på frost.

Tag et stykke bagepapir og pensel det med smør på et areal svarende til et af filodejsarkene.

Læg et ark filodej på bagepapiret ovenpå smørret. Pensl det med smør og læg endnu et ark ovenpå, som også pensles. Nu har du to ark ovenpå hinanden. For at holde styr på dej og creme, kan det være en fordel at komme arket med bagepapir op i et fad på 25×30 cm. – så er det nemmere at styre. Smør cremen ud på filodejen, så der hele vejen rundt er en bar kant på ca. 4 cm. Fold siderne på filodejen op omkring cremen og læg nu endnu tre smørpenslede filodejsark ovenpå.

Klap kagen let på toppen og rids (du må gerne skære ned igennem de første 3 ark, men ikke helt igennem) kagen i firkanter på 5*5 cm.

Sæt kagen i ovnen 20-30 min. alt efter din ovn og hold øje med den. Den skal ud, når overfladen er smuk gylden og sprød.

Overhæld kagen med sirup når den kommer ud af ovnen og lad den stå i min. 30 min. inden servering.

Serveres med en god kop kaffe eller the.