Vælg en side

Denne skønne ret er en absolut klassiker i mit køkken. Ragu alla bolognese – Italiensk kødsauce smager af mange af de skønne smage som Italien repræsenterer og som er elsket af børn og voksne i mange danske hjem.

Ragu alla bolognese – Italiensk kødsauce er en super ret, hvis man har et par triste gulerødder, lidt bladselleri og et par løg som skal bruges – og så synes jeg at det er en gave at lave mad, som bare bliver bedre af at stå og hygge sig et par timer for sig selv. Så kan jeg koncentrere mig om alt muligt andet imellemtiden.

Noget andet fantastisk er, at den kan laves imens man egentlig har gang i en anden ret, netop fordi den passer sig selv – og så bliver den kun bedre på anden dagen eller en helt tredje dag, efter en tur i fryseren.

At servere Ragu alla bolognese – Italiensk kødsovs med spaghetti, som rettens i folkemunde nok så populære navn Spaghetti bolognese angiver, er dog imidlertid ikke en italiensk opfindelse, da pastatypen spaghetti er for tynd til at kunne holde ordentligt på kødsovsen. Italienerne vil i stedet servere en bredere pastatype hertil, som f.eks. tagliatelle/pappardelle eller en kort type som f.eks. fusilli.

Ragu alla bolognese – Italiensk kødsovs

4 personer

INGREDIENSER

Olivenolie
100 g. lufttørret skinke
1 løg
2 fed hvidløg
400 g. skært kalvekød i tern eller frisk hakket kalvekød – max. 5% fedt
2 store gulerødder
2-3 stængler bladselleri
1½ dl. rødvin
4-6 friske modne tomater eller 1 ds. hakkede tomater, udenfor tomatsæson
15 g. tomatpure
1 parmesanskorpe, hvis du har sådan en liggende
2 spsk. fløde eller ½ dl. kogevand fra pasta
6 stængler frisk oregano
1 håndfuld friske basilikumblade
Salt og friskkværnet peber

TILBEREDNING

Start med at håndhakke lufttørret skinke fint, fint hakke løg og hvidløg, skære bladselleri i 1×1 cm. tern samt skære gulerod i skiver og derefter i ½x½ cm. strimler.

Varm en tykbundet gryde – gerne af kobber eller støbejern – op til høj varme og kom en sjat olivenolie i. Sørg for, at olien er varm inden du går videre.
Sauter den lufttørrede skinke i gryden et par minutter og tilsæt derefter kalvekødet. Sørg for at det bliver brunet pænt på alle sider og tilsæt så fint hakket løg og hvidløg og lad det stege med et minuts tid og skru lidt ned for blusset. Tilsæt herefter gulerødder og bladselleri og vend godt rundt og lad det simre.
Imens skæres tomaterne i 1×1 cm. tern og kommes i saucen – alt. en dåse hakkede tomater, sammen med rødvinen, tomatpureen og parmesanskorpen (husk lige at skrabe enden godt med en kniv, for at fjerne voksen). Saucen skal nu op og stå ved lav varme i en times tid eller mere, hvis du har det til rådighed. Bruger du frisk hakket kalvekød (ikke gaspakket), burde en time kunne gøre det – men er det skært kød i tern, vil jeg anbefale at simre i et par timer.
Det er yderst vigtigt, at der lægges låg på gryden, så væsken ikke fordamper og retten brænder på.

Husk at holde lidt øje med retten, så den ikke koger tør – det kan ske, hvis låget på gryden ikke slutter helt tæt. Tilsæt lidt vand, hvis det skulle være tilfældet.

Når retten er simret færdig, plukkes bladene af oreganostænglerne og kommes i sammen med basilikumbladene. Fisk parmesanenden op og kom fløde eller kogevand i kødsovsen, mens gryden fortsat er over varmen og smag til sidst retten til med salt og friskkværnet peber.

Serveres med tagliatelle og/eller et godt brød.