Vælg en side

Chimichanga er noget af det absolut lækreste når vi snakker Tex Mex. Det er yderst smagfuldt, det er tilpas fedt og så er det bare lækkert krydret, uden at være for meget.

Oven i dette er det super nemt at lave, da det passer sig selv under det meste af tilberedningen. Det er faktisk en god ret til hvis man skal have gæster eller ikke har det store overskud til at stå i køkkenet.

Jeg opdagede retten, fordi jeg for mange år siden ofte besøgte en Mexicansk restaurant. Jeg valgte altid den samme ret, netop Chimichanga, fordi det simpelthen bare er så ualmindelig lækkert. Efter et par år bestemte jeg mig for at finde ud af at lave det derhjemme, så jeg ikke altid skulle i byen for at få denne lækre ret – og det er jeg ret glad for at jeg gjorde, i dag.

Chimichanga er perfekt til en aften hvor man giver den fuld gas med gode venner eller til dagen efter, når der er ro og tømmermændene har meldt sin ankomst. Chimichaga har den praktiske egenskab, at kødet kan laves i store portioner, så der netop er til fryseren og den der dag hvor man har tømmermænd.

Chimichanga

4 personer

INGREDIENSER

Kødet
Olivenolie
1 løg
1 fed hvidløg
1 tsk. spidskommen
1 tsk. kanel eller 1 kanelstang (Cassia kanel)
1-2 chili, alt efter hvor stærke de er – og din lyst til chili
ca. 1.300 g. okse- eller kalvebov, bryst eller andet fedtmarmoreret kødstykke
4 dl. kalve- eller oksefond
Evt. salt

Til selve chimichangaen
4 hvedemelstortillas
200 g. god revet ost, f.eks. Aged Havarti fra Castello

Pynt
1 avocado
Creme fraiche
Kviste af frisk koriander

Tilbehør
Salsa roja
Basmatiris

TILBEREDNING

Tænd ovnen på 140 grader over-/undervarme.

Start med at hakke løg, hvidløg og chili fint. (Bestem selv om chilien skal udkernes – den er stærkere, hvis kernerne bruges med, men smag evt. på den først).

Varm en tykbundet gryde godt op, kom en god sjat olivenolie i og lad olien blive ordentlig varm.

Kom det hele kødstykke i den varme gryde og brun det af ca. 3 min. på hver side. Skru herefter ned for varmen på gryden og kom løg, hvidløg og chili i ved siden af kødet. Steg løgene af et par minutter og hæld derefter fonden ved. Lad fonden koge op, læg låg på gryden og og skru ned på lavt blus. Lad gryden stå 5-10 min. på laveste blus og sæt den herefter i ovnen. Her skal den stå ca. 3 timer og hygge sig. Det er vigtigt at låget bliver på.

Riv imellemtiden osten groft og stil den på køl til den skal bruges.

Når retten har stået i ovnen i ca. tre timer, tages den ud. Kødstykket fiskes op og lægges på et spækbræt. Imens sættes gryden på et blus uden låg. Skru op for varmen, så den resterende væske i gryden kommer i kog og reducerer, imens kødet pilles fra hinanden.

Fedt, sener og hinder pilles fra kødet og kasseres og kødet trækkes i stykker, ligesom Pulled Pork. Kødet kommes tilbage i gryden med væske og vendes godt rundt. Når der ikke er synlig væske tilbage i gryden, men retten er mushy og lækker, slukkes for gryden. Fjern kanelstangen, hvis du har brugt sådan en og smag evt. retten til med salt – det er dog ikke sikkert at det er nødvendigt.

Tænd ovnen på 200 grader over-/undervarme.

Lun hvedemelstortillas, hvis de er blevet “stive”. Dette gøres nemmest ved at pakke dem ind i et viskestykke og komme den i ovnen et par minutter. Viskestykket er vigtigt, da det holder på fugten, så det skal pakke stakken med tortillas helt ind.

Tag en hvedemelstortilla og kom en lille håndfuld ost på. Kom herefter et par store spsk. kød på og luk tortillaen ved først at vippe to modstående sider ind over kødet. Rul den derefter på den anden led, så ost og kød er pakket helt ind i tortillaen. Gør samme process med de resterende chimichanga.

Frys det overskydende kød ned, til den der dag med tømmermænd – så skal der kun laves hvedemelstortillas og salsa roja.

Chimichanga process 1

Varm en tykbundet pande op, kom en god sjat olivenolie på og lad den blive varm. Læg de fire chimichanga på panden med samlingen nedad. Steg et par minutter til chimichanga er gyldne på den første side. Steg dem herefter et par minutter på den anden side og vend den herefter tilbage, så samlingen kommer nedad igen. Skub dem godt sammen og drys det resterende ost over.

Sæt panden i ovnen og varm i ca. 10 min. til osten er smeltet og lidt sprød.

Anret chimichanga på tallerkener pyntet med creme fraiche, skiver af avokado og frisk koriander og server med kogte basmatiris og salsa roja.