Vælg en side

Her kommer en børnevenlig opskrift på fiskefrikadeller af håndhakket fars. Jeg er nemlig så heldig, at jeg har fået lov at undervise 10 unge mennesker mellem 13-18 år i madlavning. Jeg glæder mig helt vildt og har i den forbindelse været igang med at redigere nogle af mine opskrifter, så de er nemmere for unge mennesker at følge.

Kurset udbydes igennem Horsens Ungdomsskole og jeg håber virkelig at det bliver en succes og at jeg kan give de unge mennesker noget viden om god mad og nogle fif til nemt at lave lækker mad derhjemme.

Den første opskrift de unge mennesker skal prøve kræfter med er fiskefrikadeller af håndhakket fars med ovnstegte rodfrugter og urtemayo. Det er en af mine absolutte ynglingsopskrifter. Jeg elsker virkelig disse fiskefrikadeller af håndhakket fars, hvor jeg ved at alt i farsen har en berettigelse og kun bidrager til den den gode smag. Jeg har aldrig brudt mig om fiskefrikadeller og lærte først at spise dem, da jeg fik komponeret denne opskrift på fiskefrikadeller af håndhakket fars ud fra Claus Meyers forslag i Almanak.

Børnevenlig opskrift på fiskefrikadeller af håndhakket fars

2 personer

Ingredienser

Fiskefrikadeller

225 g. torskefilet (alternativt fisk som Lange eller Sej)
1 kartoffel
1 gulerod
1 håndfuld bredbladet persille
1 æg
2 spsk. hvedemel
½ dl. piskefløde
1 tsk. salt
½ tsk. friskkværnet peber
6 spsk.  olivenolie
25 g. smør

Ovnstegte rodfrugter – forslag, eller vælg dem du elsker

1 pastinak
1 persillerod
1 kartoffel
1 gulerod, gerne en af de lilla man købe i Rema 1000
1 gul bede (ikke en rødbede)
3 spsk. olivenolie
1 tsk. salt
½ tsk. friskkværnet peber

Urtemayo

Mayonnaise af 1 æggeblomme
2 spsk. creme fraiche, gerne en god syrlig en f.eks. Løgismoses
1 fed hvidløg
1 lille håndfuld bredbladet persille
½ potte purløg
½ citron
Et nip sukker (hvad du kan have ml. pege- og tommelfinger
½ tsk. salt
¼ tsk. friskkværnet peber

Pynt

1 lille håndfuld bredbladet persille

Forberedelser

Tænd ovnen på 225 g. varmluft, gerne med over-/undervarme også.

Skræl kartoffel og skær den i 8 både. Skræl gulerod, persillerod, pastinak og beden. Skær top og evt. bund af og og skær dem i stænger eller både på størrelse med kartoffelbådene. Kom rodfrugterne i en stor skål og dæk dem med kold vand. Lad dem stå i vandet imens mayoen og farsen til fiskefrikadellerne laves.

Urtemayoen

Lav mayonnaisen til urtemayoen.

Pil skallen af hvidløget og riv hvidløget fint. Pluk bladene af den bredbladede persille og hak dem fint. Klip purløgsstilkene i meget små stykker med en saks. Bland mayoen med creme fraiche, hvidløg, persille og purløg. Smag til med lidt fra den halve citron, sukker, salt og friskkværnet peber.

Fiskefarsen

Tag fiskefiletterne og fjern evt. ben, som sidder på langs i midten af filetten – det er meget vigtigt at benene fjernes, da det er virkelig ulækkert at få fiskeben i munden.
Når evt. ben er fjernet, skæres filetterne i meget tynde strimler. Hak herefter strimlerne mellem fint – ca. ½ * ½ cm. stykker. Kom den finthakkede fisk i en mellemstor røreskål.
Skræl kartoflen og guleroden. Skær enden af guleroden og riv kartoffel og gulerod mellemfint på et rivejern. Kom den revede kartoffel og gulerod i skålen til fisken.
Pluk bladene af den bredbladede persille og hak dem fint. Kom også dem i skålen sammen med æg, mel, piskefløde, salt & friskkværnet peber.
Rør ingredienser i skålen sammen til en grov fiskefars. Farsen skal røres i 2-3 minutter. Lad herefter farsen hvile i skålen 10.15 min. imens rodfrugterne gøres klar til at komme i ovnen.

Rodfrugterne

Hæld vandet fra rodfrugterne og tør dem godt i et viskestykke. Find en bageplade og læg et stykke bagepapir på. Kom rodfrugterne på bagepapiret og vend rodfrugterne i olivenolie, salt & friskkværnet peber. Sæt bagepladen i ovnen ca. 30 min. til rodfrugterne er gyldne og lækre. Imens rodfrugterne steger i ovnen, steges fiskefrikadellerne….

Fiskefrikadeller

Find en stor pande frem og sæt den på kogepladen. Tænd for kogepladen på det højeste, så panden bliver godt varm. Når panden er blevet godt varm og det virkelig kan mærkes, når man holder en hånd ovenover panden (hånden skal selvfølgelig ikke røre, men holdes 7-10 cm. over panden), kommes olivenolien på panden. Lad olien blive varm, så den er meget flydende og kom derefter smør på panden. Lad smørret bruser godt af og skru panden ned, så den varmer med 2/3 varme – altså, hvis man kan skrue op på 12, skal panden nu skrues ned på 8. Kan man skrue op på 6, skal den nu stå på 4 osv osv.

Tag skålen med fiskefarsen og find en spiseske frem. Rør farsen igennem, da de den sikkert har stået og “væsket” lidt imens den har hvilet. Tag en spiseskefuld af farsen og prøv at forme den lidt pæn med den anden hånd. Læg forsigtigt fiskefrikadellen på panden og form resten og læg også dem på panden. Lad fiskefrikadellerne stege, til de er gyldne og smukke på den første side – det tager ca. 5-7 minutter. Vend forsigtigt fiskefrikadellerne og lad dem stege færdigt på den anden side.
Prøv kun at vende dem en enkelt gang, da de er lidt løse og skrøbelige.
De skal stege ca. 10-15 min. i alt.

Lige det sidste

Imens rodfrugterne hygger sig i ovnen og fiskefrikadellerne snurrer på panden, plukkes bladene af den bredbladede persille til pynten. Hak bladene groft og hav dem klar, til maden er klar til servering.

Når det hele er tilberedt færdigt, anrettes frikadellerne på en tallerken eller i et fad. Rodfrugterne hældes i en skål og drysses med den bredbladede persille til pynt og urtemayoen kommes i en skål.

Præsenter maden for dine gæster og fortæl gerne hvordan du har lavet.

Velbekomme.