Vælg en side

Hjemmelavet mayonnaise er er must her hos os. Jeg kunne aldrig drømme om at købe en tube efter at jeg for år tilbage lærte at lave min egen.

I et køkken som mit er mayonnaisen uundværlig, da den indgår i et væld af retter, både som en smagsgiver, men også som enkeltstående i dressinger eller dyppelse som f.eks. remoulade og aioli.

Det er super nemt at lave, men kræver dog i dette tilfælde en god overarm, for der skal piskes igennem for, at den ikke skiller under rørearbejdet.

Der findes også en lettere måde at lave mayonnaisen på, som vi ofte bruger i dagligdagen – nemlig med en stavblender – så tager det ikke mange minutter, men engang imellem laver jeg stadig denne håndrørte udgave, som kræver lidt mere arbejde og er lidt mere smagfuld.

Mayonnaise på æggeblomme 

Ca. 1 dl.

INGREDIENSER

1 æggeblomme
Rapsolie
1 lille tsk. sennep
Saft af ½ økologisk lime
Salt og friskkværnet peber

FREMGANGSMÅDE

Find en god lav røreskål, da der skal være ordentlig plads til at kunne piske for “fulde gardiner”.
Lav mayonnaisen ved at hælde æggeblommen i skålen og rør den sammen med sennep og friskkværnet peber. Pisk herefter rapsolie i – i en meget tynd stråle, under kraftig omrøring med et piskeris. Jo mere rapsolie du pisker i, jo tykkere bliver din mayonnaise.
Tilsæt rapsolie, til mayonnaisen har en passende konsistens – til den tykke side og smag til med limesaft og salt. Limesaften vil fortynde konsistensen, derfor er det bedre, at den bliver lidt tyk.

Kom i en tætsluttende beholder og opbevar på køl. Hos os kan mayonnaise ikke blive for gammel – det er spist langt før sidste holdbarhedsdato nogensinde ville indtræffe!

TIP

Hvordan redder man en skilt mayonnaise?

Skiller din mayonnaise, fordi du måske ikke fik pisker hurtigt nok, så fortvivl ikke. Hæld det skilte mayonnaise over i et glas og start forfra med en ny æggeblomme (ikke sennep og peber). Pisk nu igen olie i, i en tynd stråle, til du kan mærke at mayonnaisen begynder at få konsistens og samler sig. Når du har tilsat ca. ½ dl. olie, burde den have samlet sig så meget, at du lige så stille kan hælde den skilte mayonnaise i og piske den ind. Tilsæt herefter mere olie til en passende konsistens og smag til med sennep, limesaft, salt og friskkværnet peber.