Vælg en side

Her får I en af mine absolutte ynglingsopskrifter. Jeg elsker virkelig disse fiskefrikadeller af håndhakket fars, hvor jeg ved at alt i farsen har en berettigelse og kun bidrager til den den gode smag. Jeg har aldrig brudt mig om fiskefrikadeller og lærte først at spise dem, da jeg fik komponeret denne opskrift på fiskefrikadeller af håndhakket fars ud fra Claus Meyers forslag i Almanak.

Jeg skal lave dem i morgen lørdag den 18.08.18  i DR P4 Trekantens morgenprogram “Livredderne” fra kl. 8.00-9.00, hvor jeg engang imellem gæsteoptræder med lidt madkunst. Studiet kommer til at syde og brase af den gode smag….

Jeg er slet ikke til færdigkøbt fiskefars, som er fuldstændig most og uden nogen form for tekstur, men jeg elsker disse fiskefrikadeller hvor man skal bruge mundtøjet lidt og hvor hver ingrediens bare gør det hele endnu bedre. Der er meget lidt stivelse i, i form af mel, kun lige til at holde farsen sammen, så de er også næsten lovlige på en Stenalderkost. Alternativt kan melet skiftes ud med f.eks. havregryn for at gøre dem mere “grove”.

Looket med de orange og grønne farver er smukt og smagen er i top – den er frisk og sommerlig. Hjemme hos os spiser vi fiskefrikadeller af håndhakket fars både forår, sommer og efterår og mindes de fantastiske solrige timer vi har haft hele sommeren. Prøv dem, prøv dem, prøv dem….

Fiskefrikadeller af håndhakket fars med ovnstegte rodfrugter og urtemayo

2 personer

INGREDIENSER

Fiskefrikadeller

225 g. torskefilet (alt. Lange eller Sej)
1 kartoffel
1 gulerod
1 håndfuld bredbladet persille
1 lille æg
2 spsk. mel
½ dl. piskefløde
Salt & friskkværnet peber
Olivenolie
25 g. smør

Ovnstegte rodfrugter – forslag, eller vælg dem du elsker

1 pastinak
1 persillerod
1 kartoffel
1 gulerod
1 gul- eller rødbede
Olivenolie
Salt & friskkværnet peber

Urtemayo

Mayonnaise af 1 æggeblomme
2 spsk. creme fraiche, gerne en god syrlig en f.eks. Løgismoses
1 fed hvidløg, fintrevet
1 lille håndfuld bredbladet persille
½ potte purløg
Saft af ½ citron
Et nip sukker
Salt & friskkværnet peber

Pynt

1 lille håndfuld bredbladet persille, groft hakket

FREMGANGSMÅDE

Tænd ovnen på 225 g. varmluft, gerne med over-/undervarme også.

Skræl rodfrugterne og skær dem i stænger og vend dem med olivenolie, salt & friskkværnet peber. Kom dem på en bageplade og sæt dem i ovnen ca. 15-30 min., alt efter hvilke rodfrugter der bruges. Bruges kun gulerødder, kan tilberedningstiden være 15-20 min. da disse gerne må have bid, men kartofler skal være gennemstegte og kræver 30 min.

Lav mayonnaisen, riv hvidløget fint og hak persillen og purløgene fint med kniv. Bland mayoen med creme fraiche, hvidløg, persille og purløg. Smag til med lidt citronsaft, sukker, salt og friskkværnet peber.

Gå fisken efter for ben og skær den herefter i tynde strimler. Hak strimlerne mellem fint – ca. ½ * ½ cm. stykker. Riv kartoflen og guleroden mellemfint på et rivejern og bland alle ingredienser til fiskefrikadellerne i en skål. Rør farsen godt sammen i et minut eller to.

Varm en pande godt op og kom først olivenolie på og lad den blive varm. Dernæst kommes smør på og bruser godt af. Form fine deller med en spsk. og læg dem forsigtigt på panden. Lad dem stege, til de er gyldne og smukke på den ene side. Vend dem forsigtigt og lad dem stege færdigt på den anden side. Prøv kun at vende dem en enkelt gang. De skal stege ca. 10-15 min. i alt.

Server dunserne, pyntet med et drys persille, de ovnstegte rodfrugter og urtemayoen.