Vælg en side

Jordbærtærte er indbegrebet af dansk sommer for mig – og denne som jeg vil dele med jer er virkelig luksusudgaven. Denne jordbærtærte er med sprød mørdejsbund, pistaciemasse, creme, friske jordbær og gele – MUMS siger jeg bare.

Jordbærtærter kan købes hos de fleste bagere og supermarkeder, allerede længe inden den danske jordbærsæson er igang. Desværre er kvaliteten efter min mening også derefter…. Jeg synes det er ærgerligt at spilde kalorier på en jordbærtærte som er bagt på margarine, med creme ud over det hele og udenlandske jordbær – derfor laver jeg selv min jordbærtærte, hvis det lige er sådan en jeg har lyst til.

Nuvel, det er en smule tidskrævende, men jeg vil hellere spendere et par timer på denne her og så nyde hver lille bid til fulde.

Grundopskriften stammer fra Claus Meyers kogebog Meyers kager. Jeg har så divideret lidt og tilføjet lidt andet og så blev denne jordbærtærte til min egen – men Claus Meyer skal have æren for ideen med pistaciemassen, som er virklig lækkert.

Opskriften kommer her….

Jordbærtærte

INGREDIENSER

1 jordbærtærte og 4-5 minitærter

Mørdej

80 g. flormelis
30 g. smuttede, fintblendende mandler
Korn af 1/4 vaniljestang (gem stangen)
235 g. hvedemel
1 nip fint salt
120 g. koldt smør i fine tern
3 æggehvider

Pistaciemasse

80 g. mandler
40 g. usaltede pistacier
2 æg
125 g. sukker
120 g. blødt smør
Korn af 1/4 vaniljestang
1 nip fint salt
5 g. hvedemel

Vaniljecreme

2½ dl. sødmælk
½ tom vaniljestang
3 æggeblommer
75 g. sukker, evt. hjemmelavet vaniljesukker
20 g. majsstivelse

Herudover

2 bakker friske danske jordbær (alternativt kan bruges friske hindbær – så undlad da geleen og de groft hakkede pistacier)
½ glas ribsgele
2 blade husblads
20 smuttede pistacier, groft hakkede

FREMGANGSMÅDE

Kom flormelis, mandelmel, vaniljekorn, hvedemel, salt og smør i en skål og nuldr smørret ud. Tilsæt herefter æg og saml dejen til en ensartet masse, uden at ælte for meget – bare lige til den er jævn. Dejen vil være til den bløde side, men det kan sagtens lade sig gøre at rulle den ud, når den bare bliver kølet helt ned.

Pak mørdejen ind i et stykke husholdningsfilm og flad den godt ud til ca. 1 cm. tykkelse og læg den på køl i en times tid.

Til pistaciemassen kommes de 80 g. mandler og de 40 g. pistacier i en skål og overhældes med kogende vand. Lad dem stå 10 min. imens de øvrige ting klargøres. Efter 10 min. smuttes mandler og pistacier. Kom herefter begge dele i en minihakker og kør til du har helt fint mandel/pistaciemel.
Kom smør, sukker og vaniljekorn i en røreskål og pisk det sammen til en luftig masse. Tilsæt herefter mandel/pistaciemel og pisk godt rundt. Tilsæt et æg ad gangen og sørg for at det første æg er pisket ordentlig ind i massen, inden det næste tilsættes. Slut af med at tilsætte salt og sigt melet i. Vend herefter forsigtigt rundt – ikke noget med at piske efter at melet er tilsat – det vil udvikle det gluten som er i melet og gøre dejen elastisk. Det er lækkert nok i en bolle – men ikke i en jordbærtærte…

Tænd ovnen på 190 grader over-/undervarme og sæt en tom rund tærteform i fryseren eller køleskabet.

Tilbered herefter vaniljecremen ved at komme mælken og den tomme vaniljestang i en gryde og koge det op. Pisk æggeblommer og sukker luftigt i en røreskål. Tilsæt ved stille omrøring majsstivelsen og kom, ligeledes under stille omrøring, 4 spsk. af den kogende mælk fra gryden i æggemassen. Fisk den tomme vaniljestang op ad gryden og “vrid” den ned i mælken. Kassér herefter vaniljestangen og tilsæt den restende mælk til æggemassen, under omrøring. Hæld blandingen tilbage i gryden under konstant piskning og sæt gryden på middel varme. Kog massen op – hele tiden under konstant piskning. Når cremen tykner, skal der piskes lidt kraftigere. Lad cremen koge igennem 20 sekunder, mens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen, men bliv ved med at piske et par minutter efter. Kom den efterfølgende i en sprøjtepose og flad den godt ud, så den kan køle lidt af.

Kom en håndfuld mel på køkkenbordet og tag mørdejen ud af køleskabet. Læg mørdejen på melet (alternativt kan rulles mellem to stykker bagepapir eller husholdningsfilm) og rul den nu ud i ca. 3 mm. tykkelse og kom den i en tærteform. Prik bunden med en gaffel, for at den ikke hæver op under bagning. Det mørdej som er til overs kan pakkes i husholdningsfilm og lægges på køl til f.eks. små minitærter af eller noget andet.

Tag pistaciemassen og fordel 2/3 af den i bunden af tærteformen. Kom tærten i midten af ovnen i ca. 35-45 min. Gem det resterende pistaciemasse på køl til f.eks. minitærter.

Imens tærten bager renses jordbærene og stilles til afdrypning på et stykke køkkenrulle med “toppen” nedad.

Kom ribsgeleen i en gryde og læg husbladsen til udblødning i koldt vand. Vrid den når den er blødt ud og kom den i gryden med ribsgele og smelt ved lav varme. Sluk herefter.

Når tærten er sprød og gylden tages den ud af ovnen. Lad den køle af ca. 10 min. inden kagecremen sprøjtes på over hele tærtens flade. Lad 2 mm. kant være fri i toppen af tærten og gem det evt. resterende kagecreme til f.eks. minitærter. Anret jordbærene smukt på tærten og dryp geleen over. Slut af med et lille drys groft hakkede pistacier og køl tærten helt af inden servering.

Velbekomme siger jeg bare.

Jordbærtærte med pistaciemasse

Jordbærtærte med pistaciemasse