Vælg en side

Pandekager har vi vist alle en eller flere gode minder med. Her hos os pandekager det samme som hos så mange andre børnefamilier – noget vi får, når der skal hygges lidt ekstra. Når ungerne er alene hjemme med far, når vi ikke har spist morgenmad sammen længe, når det er lørdag og koldt udenfor eller bare fordi vi lige har lyst – ja, så er det pandekagerne vi laver.

Jeg har efterhånden prøvet mange opskrifter, men er aldrig helt tilfreds. Der er altid for meget mel, for lidt æg, de er for tykke etc. Derfor fik jeg endelig taget mig sammen til at komponere min egen opskrift på pandekager – det er jo ikke svært, men for mig handlede det bare om at få det gjort.

Jeg bryder mig som sagt ikke om for meget mel i mine pandekager. Jeg synes at det fjerner den gode smag og konsistens som æggene giver, hvis der da ellers er nok æg i. Yderligere vil jeg gerne spare på melet, da det er sparet stivelse og det gør jo heller ikke noget, hvis man gerne vil holde sin vægt.

Her får I i hvertfald opskriften på mine pandekager. De er tynde, svampede og lækre med et touch af syre fra kærnemælken.

Pandekager

Ca. 10 stk.

INGREDIENSER

4 æg
2 dl. sødmælk
2 dl. kærnemælk
2 tsk. sukker
1  nip salt
75-100 g. hvedemel

Smør til stegning

FREMGANGSMÅDE

Start med at slå æggene ud i en lavkantet skål. Pisk dem sammen med mælk og kærnemælk og tilsæt sukker og salt. Sigt herefter melet i lidt efter lidt og stop når dejen har konsistens som kærnemælk. Det er vigtigt at sigte melet i, da du herved undgår klumper og nej, du kan ikke starte i omvendt rækkefølge og piske mælken i melet og slutte af med æggene, så du får en glat masse, for herved får du pisket for meget i melet, så du udvikler det gluten som er i melet og pandekagerne vil blive seje og gummiagtgie. Ikke noget lækkert resultat….

Hæld dejen over i en kande med hældetud og find en god pande frem. Jeg bager mine pandekager på en kobberpande med stålbelagt inderside. Det er den bedste pande jeg nogensinde har arbejdet med og der er aldrig noget som hænger fast i den. Min teori er, at det handler om ordenligt grej og korrekt styring af varme under tilberedning. Min pande er i øvrigt fra Mauviel, hvilket jeg kun kan anbefale på det varmeste.

Varm panden godt op og skru ned på middel varme. Kom en klat smør på og lad den smelte. Hæld ca. ½ dl. dej på panden og fordel den straks på panden ved at vippe panden rundt i en cirkel. Lad pandekagen blive tilberedt på den ene side – du kan se det på kanterne, når den begynder at blive gylden. Kør en paletten rundt i kanten, og før den forsigtigt ind i midten, så pandekagen kan vippes rundt og bage på den anden side. Pandekagen skal kun vendes én gang.

Når den første pandekage er færdig, lægges den på en tallerken med et stykke stanniol over, så den ikke bliver kold. Fortsæt til alt dejen er brugt og HUSK at komme en lille klat smør på panden imellem hver pandekage.

Jeg serverer blot mine pandekager med sukker og syltetøj – ja syltetøjet behøves jeg nu ikke, jeg har nok i sukker, men ungerne elsker det. Is eller nutella kan naturligvis også spises til, hvis man lige har lyst til det.

Velbekomme.