Vælg en side

Rodfrugtepickles er et vældig anvendeligt tilbehør til alverdens forskellige danske retter, og så er det sammen med mayonnaise hovedingrediensen i en hjemmerørt remoulade.

Jeg holdt for mange år siden op med at købe remoulade, fordi jeg ganske enkelt ikke bryder mig om den konserverede smag de købte “modeller” som jeg har smagt, har. Da jeg så erfarede, at jeg ved at lave min egen rodfrugtepickles og mayonnaise, kunne lave min egen remoulade, blev sagen jo en ganske anden.

Det passer med, at jeg laver 4-6 glas rodfrugtepickles en gang om året, så er der til både tilbehør og remoulade i ca. et års tid.

Det tager naturligvis lidt tid og kræver lidt planlægning, da det laves over to dage, men vil til enhver tid anbefale at prøve det, da jeg ganske enkelt ikke selv ville undvære min hjemmelavede remoulade i f.eks. en Bøfsandwich.

Rodfrugtepickles

2-3 sylteglas

INGREDIENSER

Grønsagerne
250 g. gulerødder
250 g. løg
250 g. knoldselleri
250 g. blomkål

Saltlage
1½ l. vand
250 g. groft salt

Syltelage
7½ dl. lagereddike
500 g. sukker
1½ spsk. paprika
1½ spsk. cayennepeber
1½ spsk. karry
1½ spsk. gurkemeje
1½ spsk. sennepspulver
20 g. maizena

2-3 pinligt rene sylteglas af ca. 1 liters volumen – ryst dem evt. i alkohol lige inden de tages i brug.

FREMGANGSMÅDE

Dag 1:

Rens grønsagerne og skær dem i bitte små tern/buketter. Opløs saltet i ½ l. kogende vand og bland den sidste liter vand i koldt. Kom grønsagerne i saltlagen og lad dem trække 12 timer.

Dag 2:

Kom eddike, sukker og krydderier (ikke maizena) i en gryde og kog det igennem i 5 min. Jævn saucen med maizena, rørt ud i lidt vand, og lad saucen vise et par bobler igen, inden den tages fra varmen.

Hæld saltlagen fra grønsagerne og blancher dem i “rent” kogende vand i 5 min. (Og her menes, at vandet skal koge inden grønsagerne tilsættes – og så skal de være i vandet i 5 min.)
Tag grønsagerne op og hæld dem i en skål med iskold vand et par min. Kom herefter grønsagerne på sylteglas, hæld den varme syltelage over og luk glassene til straks.

Rodfrugtepicklesen opbevares mørkt og køligt – en kælderskab er fortrinligt. Den bliver bedst efter et par dages hvile.