Vælg en side

Dette italienske foccacia kan virkelig imponere de fleste. Det er et lækkert svampet og sejt (på den gode måde) brød og det er dæleme et nemt brød at bage, da tiden mest går med hævning. Det er hurtigt at ælte dejen om morgenen, hvis man har en røremaskine og så lade det hæve køligt hele dagen – så er der ikke meget arbejde i at bage et af de bedste brød i verden.

Foccacia kan serveres til mere eller mindre alt – det passer fortrinligt til antipasti, til suppe og gryderetter, til pasta eller som madpakkebrød.

Det er også meget velegnet til frysning, hvis man tager det ud af ovnen, inden det bliver for mørkt.

Foccacia

1 stk.

INGREDIENSER

Dej

½ liter vand
15 g. gær
500 g. hvedemel
150 g. durumhvedemel
1 tsk. sukker
2 tsk. salt
½ dl. olivenolie

Topping

½ dl. olivenolie
5 cherrytomater, skåret i halve
Flagesalt

FREMGANGSMÅDE

Gæren blødes ud i vandet i en stor skål og de øvrige ingredienser, undtagen olivenolie kommes i skålen og dejen røres sej på en røremaskine, i 5-10 minutter.

Hæld den ene ½ dl. olivenolie i skålen og vend dejen godt rundt i den – den skal ikke æltes ind i dejen.

Dejen skal nu hæve et lunt sted i 4 timer (Er du godt forberedt, så tilsæt det halve gær og lad dejen hæve ved 10-15 grader natten over – jeg lader den “starte op” en times tid på køkkenbordet og sætter den derefter køligt til dagen efter).

Når dejen er hævet første gang, vendes den forsigtigt ud i en bradepande på ca. 25×35 cm., beklædt med bagepapir (dejen skulle gerne nærmest glide ud af skålen, da den er smurt ind i olivenolie). Træk forsigtigt dejen i form med bradepanden og fordel den anden ½ dl. olivenolie ud over dejen.

Dejen skal nu efterhæve et lunt sted i ca. 45 min.

Tænd ovnen på 225 grader over-/undervarme og gerne med varmluft, hvis din ovn er lidt sløv.

Når dejen er hævet anden gang, trykkes mange små huller i dejen med fingrene og de halve tomater fordeles pænt over brødet. Tryk dem let ned i hullerne. Overfladen drysses med salt og brødet bages til det er gyldent og sprødt på overfladen, ca. 25-30 min.

Brødet tages ud af formen og køler let af på en bagerist.

Serveres som madbrød, til f.eks. tomatsuppe eller bare fordi du har lyst.

TIPS

Alternativt til olie, tomater og salt, kan brødet smøres med f.eks. basilikumpesto inden det bages. Hold da lidt øje med det, da det nemt kan branke, hvis brødet bages for højt oppe i ovnen.